15. Eetika ja IT

 

Minu jaoks ühe huvipakkuvama IT-eetikakoodeksi analüüs.


Google-i eetikakoodeks


Nende koodeks on üks pikimaid mida ma internetist leidsin, ilmselt on see ka põhjendatud, arvestades, et nad on üks maailma suurimaid ettevõtteid. Koodeks on mõeldud nende töötajatele, juhatuse liikmetele ja kõikidele, kes teevad midagi Google heaks.

Nende eetikakoodeks on jaotatud suuresti seitsmeks tükiks, hõlmates teemasid alates teenindamisest kuni seaduseni välja. Esimeses peatükis tuuakse välja punkte, et kliente paremini teenindada. Põhiline punkt on seotud klientide isikliku informatsiooniga, aga väga palju rõhutakse ka reageerimisele, et kui mingi vea või probleemi kohta antakse teada, siis tuleb ka tegutseda.

Teine punkt on vägagi elementaarne ja nii-öelda common sense, et sellest ei tasu pikalt kirjutada, aga lühidalt on öeldud, et kõik töötajad oleksid omavahel tolereerivad ja valmis üksteist abistama. Sealt punktist minu jaoks väga huvitav on see, kus räägitakse lemmikloomade tööle kaasamisest. Nad tõid seal välja, et nad on rohkem koera-kompanii, et kasse pigem ei taheta.

Kolmanda punkti võiks teise punktiga kokku panna, kuna räägitakse töösisestest suhetest.

Neljanda ja viienda punkti ma viiksin ka kokku. Neljandas punktis räägitakse, et salajast informatsiooni ei tohiks mitte kellelegi rääkida. See on vägagi mõistetav, nii ei tohiks mitte üheski firmas teha. Viiendas räägitakse sellest, kuidas peaks kaitsma Google omandit, et firma ei satuks mingi rünnaku alla.

Kuuendas räägitakse firma ressursside kasutamisest. Nagu ma välja lugesin, siis põhimõtteliselt võib õhtusöögi arve ka Google nimele panna, aga peab välja tooma kes õhtusöögist osa võtsid ning miks see toimus. 

Seitsmendas ja viimases peatükis tuuakse välja, et igal sammul peab meeles pidama ka seaduseid, et neid mingi hinna eest rikkuma ei hakkaks (jällegi, iseenesest mõistetav).


Koodeksit saab lugeda siit: Google Code of Conduct

Kommentaarid

Populaarsed postitused